1.Începe să te ajustezi în avans
În zilele care preced[ schimbarea orei, mergeți la culcare cu aproximativ 15 sau 20 de minute mai devreme în fiecare noapte. Ajustarea treptată ajută ca schimbarea orei să fie un șoc mai micpentru sistemul dumneavoastră.
2.Expune-te la lumina dimineții
Imediat ce te trezești, încearcă să ieși afară. Lumina dimineții va trimite un semnal puternic de trezire către creier și va ajuta la resetarea ceasului intern. Dacă nu poți ieși afară, măcar încearcă să ajungi la o fereastră.
3.Renunță la cafea după ora 14:00
S-ar putea să fi tentat să consumi o cantitate suplimentară de cofeină pentru a te ajuta să treci prin criza de energie de la prânz, dar cofeina poate rămâne în organism și îți poate afecta capacitatea de a adormi.
4.Practică o bună pregătire a somnului
Pentru a stimula somnul după schimbarea orei, asigură-te că dormitorul este întunecat, liniștit și răcoros. Evită alcoolul și dispozitivele electronice înainte de culcare și adoptă o rutină liniştitoare la culcare.
5.Ia în considerare o doză mică de melatonină
Dacă încă ți se pare greu să adormi, ia în considerare o doză mică de melatonină – de la jumătate de miligram până la un miligram – cu aproximativ 30 de minute înainte de culcare.