fbpx

5 moduri surprinzătoare în care corpul tău reacționează la ora de vară?

Cuprins Articol
    Add a header to begin generating the table of contents

    Știați că setarea ceasului înainte poate afecta apetitul și concentrarea și poate crește riscul unui atac de cord sau un accident vascular cerebral

    Când înaintezi ceasul cu o oră în fiecare primăvară pentru ora de vară (DST), nu te face doar să te simți obosit, spun experții. O cantitate din ce în ce mai mare de cercetări indică faptul că îți afectează corpul și în alte moduri surprinzătoare și negative.

     În Statele Unite ora de vară a fost introdusă în 1918, când se credea că economisește energie în timpul Primului Război Mondial. În România, ora de vară a fost instituită permanent începând cu anul 1979 În ultimii ani, preocupările tot mai mari cu privire la efectele asupra sănătății au determinat cel puțin 40 de state să propună o legislație pentru eliminarea schimbării orei.

    O persoană obișnuită doarme cu aproximativ 40 de minute mai puțin în lunile de după momentul trecerii la ora de vară, potrivit Fundației Pentru Somn . Iar experții spun că nu este neobișnuit ca somnul unei persoane să fie afectat pentru zile sau săptămâni după aceea.

    Un sondaj din 2019 realizat de Academia Americană de Medicină a Somnului a constatat că 55% dintre adulți se simt extrem de obosiți sau oarecum obosiți după schimbarea orei.

     Știați că lumina este cel mai puternic regulator al ritmului nostru circadian? Când modificăm expunerea la lumină există consecințe negative asupra sănătății persoanelor afectate.

    Mai jos vă prezentăm câteva moduri în care schimbarea orei vă poate afecta sănătatea.

    1. Risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral

    Ora de vară vă afectează inima. Un studiu a constatat o creștere de 24% a atacurilor de cord în ziua de luni după începerea orei de vară. Un altul a descoperit că riscul de accident vascular cerebral este cu 8% mai mare în cele două zile de la schimbarea orei.

    În plus, numărul de persoane spitalizate cu fibrilație atrială sau A-fib – cel mai frecvent tip de bătăi neregulate ale inimii – crește în zilele următoare schimbării de primăvară, conform unei analize din 2020 a 6.089 de internari de pacienți la Montefiore Medical Center din New York.

    Oamenii de știință nu sunt siguri de ce ora de vară vă afectează inima și vasele de sânge, dar este probabil legată de perturbarea ritmului circadian al organismului. Când aceste tipare sunt perturbate, ai tendința de a vedea diferențe în nivelurile hormonilor de stres și diferențe în nivelurile tensiunii arteriale . Ambele lucruri pot fi declanșatoare de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale care altfel nu s-ar fi întâmplat

    2. Afectarea procesului decizional

    Oamenii de știință știu de mult că lipsa somnului vă poate afecta capacitatea de a gândi și de a lua decizii. Studiile arată, de asemenea, că oamenii care nu dorm suficient au mai multe șanse să-și asume riscuri și să facă greșeli.

    Acest lucru poate explica de ce există o creștere a erorilor medicale, a accidentelor la locul de muncă și a accidentelor auto după ce oameniitrec la ora de vară.

    În general, privarea de somn afectează funcțiile lobului frontal al creierului. Aceasta este partea creierului care ne ține sub control și ne ferește de a face lucruri pe care nu ar trebui să le facem.

    Cu cât dormi mai puțin, cu atât este mai probabil să cedezi impulsurilor și cu atât ai mai puține șanse să faci alegeri bune.

    Un studiu din 2020 care a examinat datele privind accidentele de vehicule pe o perioadă de 10 ani a arătat o creștere cu 6% a accidentelor de mașină mortale în săptămâna de dupătrecerea la ora de vară. Deoarece nu a existat o creștere similară la trecerea la ora de iarnă, atunci când oamenii câștigă o oră de somn, autorii studiului au spus că creșterea a fost explicată cel mai probabil de „nealinierea circadiană și privarea de somn”.

    3. Dificultate a procesului de memorare și concentrare

    Lipsa somnului afectează negativ memoria, durata perioadei de atenție și concentrarea , arată cercetările.

    Așteaptă-te să fii mai ușor distras și mai puțin productiv a doua zi după ce s-a schimbat ora. Un studiu publicat în Journal of Applied Psychology a dezvăluit o creștere accentuată a „cyberloafing” – utilizarea internetului pentru uz personal, mai degrabă decât pentru lucru – în ziua de luni de după schimbarea orei.

    Când dormim, o mulțime de sarcini critice au loc în creierul nostru. Avem nevoie de un somn profund și odihnitor, astfel încât a doua zi să putem face mai multe sarcini, să învățăm lucruri și să fim atenți.”

    4. Schimbări de apetit și pofte

    S-ar putea să vă simțiți mai înfometați decât în mod normal în săptămâna de după schimbarea orei, spun experții.

    Aceasta se întâmplă și din cauza nivelurilor hormonale fluctuante din creier. Chiar și un mic deficit de somn crește hormonul grelină – care crează senzația de foame – și suprimă hormonul leptina, care te ajută să te simți sătul după ce mănânci.

    5. Iritație crescută

    Știi deja că atunci când ești obosit, starea ta de spirit este afectată. Cercetările indică faptul că este mai greu să-ți reglezi emoțiile atunci când nu ai dormit bine. Te simți iritabil, nerăbdător și mai susceptibil să intri în conflicte cu persoanele din jurul tău.

    Alătură-te conversației, spune-ți părerea

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Scroll to Top