Dacă nu sunteți dispuși să vă vopsiți părul, nu puteți restabili culoarea anterioară părului care a devenit deja gri.
Cu toate acestea, este posibil să puteți păstra nivelul actual al culorii și să întârziați ceva mai mult inevitabilul, făcând câteva schimbări în stilul de viață.
Majoritatea oamenilor încep să aibă părul grizonat sau argintiu înainte de vârsta de 50 de ani. Ceea ce începe de obicei ca câteva șuvițe rătăcite poate crește treptat în timp pentru a acoperi zone mari de păr.
Consumul de nutrienți potriviți și luarea altor măsuri proactive pot ajuta la păstrarea pigmentării existente, întârziind procesul de albire a părului.
Oamenii care încep să se confrunte cu albirea „prematură”, înainte de vârsta de 30 de ani, pot fi deosebit de interesați să încerce aceste acțiuni preventive.
Suplimente care pot ajuta la prevenirea albirii părului
Deși este în mare parte determinată genetic, ALBIREA prematură are și o componentă nutrițională.
Anumite vitamine și minerale ajută la asigurarea faptului că foliculii tăi de păr produc pigmenții (melanina) de care părul are nevoie pentru a-și păstra culoarea naturală.
Calciul
Calciul nu este important doar pentru oasele tale. De asemenea, promovează sănătatea nervilor, inimii și mușchilor.
Produsele lactate, cum ar fi laptele și iaurtul, sunt surse importante ale acestui mineral.
De asemenea, puteți găsi calciu în legumele cu frunze verzi, cereale și pește.
Ideal ar fi să consumați cel puțin trei porții de alimente bugate în calciu pe zi.
Cuprul
Deficiența de cupru poate afecta producția de energie în întregul corp, afectând celulele sanguine și țesuturile conjunctive.
Acest mineral ajută, de asemenea, organismul să metabolizeze fierul și să creeze noi celule sanguine.
Cuprul joacă un rol și în producția de melanină.
O cantinate suficientă de cupru în dietă poate ajuta ca aceste procese să rămână active la un nivel optim.
Îl puteți găsi în alune, migdale și linte, precum și în ficat de vită, carne de crab și ciuperci albe.
Fierul
Nu este neobișnuit să ai niveluri scăzute de fier dacă ai părul încărunțit prematur.
Fierul este un mineral esențial care ajută la crearea hemoglobinei în celulele sângelui. Hemoglobina, la rândul său, este responsabilă pentru transportul oxigenului în corpul tău.
Vă puteți asigura că obțineți suficient fier în dieta dumneavoastră mâncând carne, linte și legume cu frunze verzi.
Dacă sunteți vegetarian sau vegan, asigurați-vă că mâncați alimente bogate în vitamina C în același timp, deoarece acest lucru vă ajută corpul să absoarbă mai mult fier.
Cheratina
Poate că ați auzit despre tratamentele cu cheratina pentru îndreptarea și netezirea părului, dar cheratina internă poate afecta, de asemenea, sănătatea generală a părului.
Cheratina este un tip de proteină care este prezentă în celulele de suprafață. Atunci când proteinele de cheratina se descompun în foliculii de păr, acest lucru poate duce la căderea părului și la modificări de pigmentare, printre alte probleme.
Nu puteți mânca cheratina, în sine, dar prin asigurarea faptului că obțineți suficiente proteine în dieta dvs. puteți permite organismului să extragă aminoacizi și să-i transforme în cheratina.
Vitamina B-5 (acid pantotenic)
Vitamina B-5 este un nutrient esențial care vă ajută corpul să producă energie din alimentele pe care le consumați. De asemenea, ajută la formarea globulelor roșii.
Deși studiile la șoareci au arătat că vitamina B-5 poate inversa blana gri, nu există studii clinice care să arate că astfel de efecte se pot întâmpla la oameni.
Cu toate acestea, obținerea suficientă a vitaminei B-5 vă poate asigura că corpul dumneavoastră transformă în mod corespunzător alimentele în energie.
Alimentele bogate în vitamina B-5 includ peștele, ficatul de vită și iaurtul.
Vitamina B-6
Vitamina B-6 este importantă atât pentru metabolism, cât și pentru imunitate.
Dacă nu aveți suficientă vitamina B-6, puteți dezvolta simptome precum părul uscat, buzele crăpate și oboseala.
Vestea bună este că puteți obține vitamina B-6 dintr-o varietate de alimente diferite, inclusiv pește, carne de pasăre, cartofi și fructe non-citrice.
Vitamina B-9 (acid folic)
Vitamina B-9 (acid folic sau folic) ajută organismul să metabolizeze aminoacizii. De asemenea, este importantă pentru funcțiile metabolice și ADN.
Când nu aveți suficientă vitamina B-9 în dieta dvs., este posibil să aveți modificări ale pigmentării părului, pielii și unghiilor.
Exemple de alimente bogate în folați includ fasolea, sparanghelul, verdeața cu frunze și fructele citrice.
Vitamina B-12
Deficitul de vitamina B-12 este unul dintre cele mai frecvente cauze ale părului încărunțit prematur.
Cercetătorii au observat că deficiențele de vitamina B-12 sunt adesea concomitente cu deficiențe de acid folic și biotină la persoanele al căror păr a început să încarnească devreme.
Vitamina B-12 este un alt nutrient care este esențial pentru metabolismul, producția de ADN și nivelul general de energie.
Vă puteți asigura că obțineți suficientă vitamina B-12 consumând alimente precum carne, produse lactate și cereale fortificate.