Mirosul de cafea proaspăt făcută este una dintre cele mai mari invenții ale lumii
Hugh Jackman Tweet
Cu gustul său ușor amar și nuanța de culoare caldă, o ceașcă de joe este inclusă în rutinele de dimineață ale multor oameni, sorbind-o înainte ca aceștia să se gândească să facă orice altceva.
Conform studiilor existente cafeaua este mult mai mult decât o băutură obligatorie de dimineață. Cafeaua este o sursă naturală de fosfor și magneziu. Plină cu antioxidanți, această băutură poate oferi câteva beneficii impresionante pentru sănătate. De fapt, cafeaua este cea mai mare sursă de antioxidanți din dieta americană și cel mai probabil și europeană.
Dacă ești una dintre multele persoane care beau cafea în fiecare zi și dorești să afli ce beneficii poate asuce acest obicei asupra corpului tău citește acest articol în continuare.
Care sunt beneficiile cafelei pentru sănătate?
În funcție de modul în care este servită, cafeaua poate avea efecte destul de uimitoare asupra sănătății. Iată câteva rezultate asociate cu consumul de cafea care sunt destul de impresionante.
Mai multă energie
Boabele de cafea conțin cofeină, un stimulent natural care te poate ajuta să te simți mai plin de energie. Mai exact, acest compus stimulează sistemul nervos central , ajutând oamenii să obțină puțin mai multă energie în pasul lor.
Tranzit intestinal normal
S-a demonstrat că consumul de cafea stimulează motilitatea colonului sau mișcarea care are loc în tractul gastro-intestinal. Iar unele date publicate în Nutrients în 2021 arată că consumul de cafea duce la un tranzit intestinal normal în rândul a aproximativ o treime din populație, tocmai datorită acestei stimulări a motilității colonului.
Dispoziție îmbunătățită
Mulți iubitori de cafea vor fi de acord că o ceașcă bună de cafea este cheia către o stare de bine. Și chiar există date reale care susțin această idee.
Un studiu din 2019 publicat în Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology a arătat că adulții sănătoși au avut o stare de spirit îmbunătățită la 30 de minute după consumul de cofeină. În plus, consumul de cafea obișnuit a dus la o îmbunătățire mai mare și mai semnificativă a dispoziției decât în cazul celor care au consumat cafea decofeinizată.
Risc redus de apariție a bolii Alzheimer
Cafeaua nu oferă doar un strop de cofeină. Cafeaua conține, de asemenea, o serie de compuși polifenoli bioactivi care pot susține anumite aspecte ale sănătății noastre, inclusiv sănătatea creierului nostru. Și unele dovezi publicate în 2021 în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare sugerează că consumul de cafea poate fi corelat cu un risc scăzut de a dezvolta unele afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, boala Parkinson și demența.
Risc scăzut de boli cardiovasculare
Ai crede că simplul act de a bea cafea îți poate sprijini sănătatea inimii? Potrivit unui studiu din 2018 publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry , consumul obișnuit de 3 până la 5 căni de cafea pe zi este asociat cu o reducere cu 15% a riscului de boli cardiovasculare.
Funcție tiroidiană mai bună
Un studiu din 2023 publicat în Nutrition Journal a descoperit o potențială asociere între aportul moderat de cofeină și îmbunătățirea funcției tiroidei în rândul persoanelor cu tulburări metabolice.
Mai exact, aportul de cofeină între 9,97 și 264,97 miligrame pe zi a fost legat pozitiv de un nivel sănătos de hormoni care stimulează tiroida.
Ce riscuri potențiale poate aduce consumul de cafea?
Anxietate
Consumul excesiv de cofeină este legat de un risc crescut de a experimenta anxietate, conform cercetării din 2020 publicate în Nutrients . Un alt studiu publicat în 2021 în Cureus , care evaluează studenții, a arătat că un aport mai mare de cofeină a fost asociat cu anxietatea, precum și cu tulburările de somn și pofta de mâncare scăzută.
Risc crescut de fractură
Osteoporoza este o afecțiune care afectează aproape 20% din toate femeile cu vârsta peste 50 de ani, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). A avea osteoporoză poate crește riscul unei persoane de a suferi o fractură osoasă, care le poate afecta grav calitatea vieții.
Consumul de cafea este asociat cu efecte negative asupra sănătății oaselor, potrivit unor date, dar nu tuturor. O revizuire sistematică și o meta-analiză publicate în 2022 în Osteoporosis International au arătat că poate exista o relație dependentă de doză între consumul de cafea și incidența fracturilor de șold, ceea ce înseamnă că cu cât se consumă mai multă cafea, cu atât este mai mare riscul de fractură.
Posibile complicații ale sarcinii
Organizațiile de experți, cum ar fi Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi , sugerează că până la 200 mg de cofeină pe zi este bine de consumat în timpul sarcinii. Cu toate acestea, noi dovezi sugerează că chiar și puțină cofeină poate avea anumite riscuri. O meta-analiză din 2021 publicată în BMJ Evidence-Based Medicine a arătat că, din 17 meta-analize, 14 dintre studii au arătat că aportul de cofeină în timpul sarcinii a fost legat de un risc crescut de avort spontan, naștere morta, greutate mică la naștere și/sau mic pentru vârsta gestațională și leucemia acută din copilărie.
Respectați întotdeauna recomandarea furnizorului dumneavoastră de asistență medicală atunci când determinați dacă cofeina este sigură de consumat în timpul sarcinii.
Hipertensiune arterială (dar părerile sunt împărțite)
Consumul regulat de cafea a fost adesea asociat cu efecte atât pozitive, cât și negative asupra tensiunii arteriale. În timp ce consumul pe termen scurt poate provoca o creștere ușoară și temporară a tensiunii arteriale, studii, cum ar fi cel publicat în 2022 în Blood Pressure , arată că consumul pe termen lung nu duce la o creștere susținută și nici nu contribuie la riscul de a dezvolta hipertensiune arterială. Cu toate acestea, răspunsurile individuale la cafea pot varia, iar cei cu anumite afecțiuni de sănătate sau predispoziție la hipertensiune ar trebui să se consulte cu un profesionist din domeniul sănătății.
Dependenţă
Deoarece cofeina din cafea este un medicament stimulant, cei care beau în mod obișnuit cofeină – din cafea, ceai sau orice altceva – pot dezvolta o dependență fizică, emoțională și psihologică de aceasta, conform StatPearls . În plus, băutorii de cafea pot prezenta sindromul de abstinență a cofeinei, care poate duce la dureri de cap și alte efecte neplacute.
Câtă cafea pe zi este sigură de băut?
Cercetările arată că un consum moderat de cafea (de obicei 3 până la 4 căni pe zi) la persoanele sănătoase nu prezintă un risc semnificativ pentru sănătate și poate oferi de fapt un anumit beneficiu conform unui studiu Planta Med.
În timp ce cafeaua oferă numeroase beneficii pentru sănătate, anumite persoane ar trebui să o limiteze sau să o evite. Acestea includ persoanele cu stomac sensibil sau cele predispuse la boala de reflux gastroesofagian (GERD), deoarece cofeina poate stimula producția de acid. Cele care sunt însărcinate, precum și persoanele cu tulburări de somn, anxietate sau carență de fier sau anemie feriprivă pot dori, de asemenea, să-și limiteze aportul, deoarece cafeaua poate inhiba absorbția fierului. Și, în sfârșit, dacă luați medicamente pentru a trata tulburările tiroidiene, cum ar fi levotiroxina, este important să limitați sau să evitați cafeaua, deoarece poate interacționa cu acest medicament, potrivit unei recenzii din 2021 publicate în Pharmaceuticals .
Concluzie
Consumul zilnic de cafea pare să fie sigur pentru oamenii sănătoși, iar acest obicei vă poate oferi, de fapt, beneficii certe pentru sănătate. Deși pot exista unele efecte secundare potențiale ale consumului de cafea și anumite persoane cu afecțiuni sau intoleranțe ar trebui să o evite, în general, savurarea cafelei în fiecare zi pare a fi un factor benefic pentru sănătate. Desigur, este întotdeauna înțelept să confirmați dacă cafeaua este potrivită pentru dvs. cu medicul dumneavoastră.
Întrebări frecvente despre beneficiile cafelei pentru sănătate
Cafeaua are avantaje și dezavantaje pentru sănătatea celor care o consumă zilnic. Un beneficiu important este că cafeaua este bogată în antioxidanți care pot oferi beneficii precum îmbunătățirea funcției creierului și reducerea riscului de apariție a mai multor boli, inclusiv Alzheimer și Parkinson.
Cu toate acestea, cafeaua are și unele dezavantaje, cum ar fi faptul că este legată de un risc crescut de insomnie și anxietate în rândul anumitor persoane.
Pentru persoanele în general sănătoase, dacă le place să bea cafea, pare să fie sigur să o facă, atâta timp cât nu o beau în exces.
Cea mai bună opțiune este să o bei neagră, fără adaos de zahăr sau grăsimi. Dacă acest lucru nu este posibil, adăugarea de lapte 2%, lapte de ovăz sau alte alternative cu conținut scăzut de zahăr, fără lactate, poate adăuga un pic de cremozitate și nutriție amestecului fără o cantitate mare de grăsime sau zahăr adăugate.
În medie, până la 3 până la 4 căni de cafea pe zi, sau aproximativ 400 de miligrame de cofeină, sunt considerate sigure pentru majoritatea adulților și pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, toleranța individuală poate varia, iar impactul potențial asupra sănătății poate depinde de diverși factori, cum ar fi vârsta, condițiile de sănătate existente și stilul de viață. Consultați-vă întotdeauna cu un profesionist din domeniul sănătății pentru sfaturi personalizate.