fbpx

Ești pregătit pentru sezonul rece? Iată 5 suplimente care te vor ajuta să îți crești imunitatea

Cuprins Articol
    Add a header to begin generating the table of contents

    Vechea zicală „Un măr pe zi poate ține doctorul departe”, poate avea ceva adevăr în spate până la urmă. Consumul de alimente hrănitoare bogate în anumite vitamine vă poate ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor.

    Un sistem imunitar puternic vă va întări corpul împotriva bolilor precum răceala și gripa . De asemenea, vă poate ajuta să vă recuperați după leziuni și să vă mențineți nivelul de energie ridicat.

    Există vitamine care stimulează sănătatea sistemului imunitar?

    Alegerea alimentelor cu vitaminele potrivite vă poate ajuta să vă consolidați sistemul imunitar.

    Ideal este să vă construiți un sistem imunitar puternic menținând obiceiurile alimentare sănătoase în timp. Cu cât alegeți în mod regulat o dietă bogată în vitamine, cu atât este mai probabil să vă întăriți sistemul imunitar pe termen lung.

    Cu alte cuvinte, nu poți să mănânci doar patru portocale la micul dejun într-o zi și să te aștepți să fii protejat împotriva răcelii tot sezonul. Este un efect cumulativ.

    1. Vitamina C

    Vitamina C este unul dintre cele mai puternice stimulente ale sistemului imunitar dintre toate suplimentele existente. De fapt, cercetătorii spun că deficitul de vitamina C te poate face mai predispus la îmbolnăvire. Vitamina C acționează ca un antioxidant, ceea ce înseamnă că vă poate proteja corpul de radicalii liberi care provoacă inflamație în organism.

    Aportul regulat de vitamina C este esențial pentru o sănătate bună, deoarece organismul nu o produce singur. De asemenea, nu o stochează pentru a fi folosită mai târziu. Vestea bună este că vitamina C se află în atât de multe alimente încât majoritatea oamenilor nu au nevoie să ia un supliment de vitamina C decât dacă le recomandă un medic.

    Care alimente sunt cele mai bogate în vitamina C?

    Vitamina C este cel mai frecvent asociată cu fructele citrice, dar vă puteți alimenta cu vitamina C dintr-o varietate de fructe și legume.   10 alimente, clasificate de la cele mai ridicate niveluri de vitamina C la cele mai scăzute:

    Ardei gras roșii.
    Portocale și suc de portocale.
    Suc de Grapefuit.
    Kiwi .
    Ardei gras verzi.
    Broccoli fiert.
    Căpșune.
    Varză de Bruxelles.
    Grapefruit.
    Broccoli crud.

    2. Vitamina B6

    B6 este vital pentru susținerea reacțiilor biochimice din sistemul tău imunitar. Unul dintre rolurile sale majore este producerea de celule albe din sânge și celule T. Acestea sunt celulele din corpul tău care răspund pentru a lupta împotriva invadatorilor, cum ar fi virușii și bacteriile.

    Care alimente sunt cele mai bogate în vitamina B6?

    Alimentele bogate în vitamina B6 includ următoarele, în ordine de la cele cu un nivel mare de vitamina B6 la alimente cu cantități mai mici (dar totuși bune!) de B6:

    Naut (ingredientul principal al humusului).
    Carne de vita si ficat de vita.
    Pești de apă rece, cum ar fi somonul și tonul.
    Piept de pui.
    Cereale fortificate pentru micul dejun.
    Cartofi.
    Curcan.
    Banane.
    Bulgur.
    Brânză de vacă.
    Dovleac de iarnă.

    3. Vitamina E

    Vitamina E este un antioxidant puternic care vă ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor. Cercetătorii spun că vitamina E este unul dintre cei mai eficienți nutrienți pentru funcția ta imunitară. Asta pentru că ajută la menținerea celulelor T să funcționeze la performanță maximă.

    Care alimente sunt cele mai bogate în vitamina E?

    Unii nutritionisti recomandă să evitați să luați suplimente de vitamina E. Nu numai că există puține cercetări clinice care să dovedească că suplimentele de vitamina E beneficiază de sănătate, dar chiar pot fi și dăunătoare în unele situații.

    În schimb, recomandă să cpnsumați aceste alimente pline cu vitamina E. Cu cât este mai sus în această listă, cu atât conțin mai multă vitamina E:

    Ulei de germeni de grau.
    Semințele, ca și semințele de floarea soarelui.
    Nucile , cum ar fi migdalele, arahidele și unturile de nuci.
    Spanac.
    Brocoli.
    Kiwi.
    Mango.
    rosii.
    Spanac.

    4. Zincul

    Zincul este un antiinflamator și antioxidant. Cercetătorii îl numesc „păzitorul” sistemului tău imunitar, deoarece este responsabil pentru ca toate celulele tale imunitare să funcționeze corect.

    Care alimente sunt cele mai bogate în Zinc?

    Stridiile sunt cea mai mare sursă de hrană de zinc. Alte alimente pentru a vă crește aportul de zinc includ acestea, din nou clasate de la niveluri mai mari de zinc la niveluri mai scăzute:

    Stridii
    Carne de vită (alegeți numai bucăți slabe).
    Crab albastru.
    Semințe de dovleac.
    Cotlete de porc la grătar.
    Piept de curcan.
    Brânză Cheddar.
    Crevete
    Linte.
    Conserve de sardine.
    Iaurt grecesc.
    Lapte.

    5. Seleniul

    Seleniul alimentar este un nutrient esențial pentru a vă menține sănătos. Cercetătorii spun că nu numai că îți activează sistemul imunitar atunci când există o amenințare, dar îi spune și sistemului imunitar când să reducă intensitatea cu care luptă pentru protejarea organismului. Aceasta înseamnă că vă poate împiedica sistemul imunitar să depășească anumite limite, protejându-vă de inflamația cronică și bolile autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă , boala Crohn și psoriazisul .

    Care alimente sunt cele mai bogate în Seleniu?

    Alimentele enumerate mai jos conțin cel mai mult Seleniu:

    Nuci braziliene.
    Ton.
    Halibutul negru.
    Conserve de sardine.
    Carne slabă.
    Brânză de vacă.
    Orez brun.
    ouă.
    Ovaz.
    Lapte și iaurt.
    Linte.
    Nuci si seminte.
    Mazăre.
    Unele cereale pentru micul dejun gata de consumat sunt, de asemenea, fortificate cu seleniu.

    Știați că puteți obține nutrienții de care aveți nevoie printr-o dietă colorată?

    O regulă simplă vă poate ajuta atunci când alegeți fructe și legume la magazinul alimentar sau la piața fermierilor: cu cât fructele și legumele sunt mai colorate, cu atât mai bine. 

    Încercați să mâncați o mare varietate de alimente și urmărește să consumați fructe și legume din fiecare culoare a curcubeului. Farfuria va fi mai atrăgătoare de privit și vă veți asigura că primiți cât mai multe vitamine și nutrienți care stimulează sănătatea.

    Creșterea aportului de apă ajută la creșterea imunității

    În plus față de o dietă plină de vitamine, menținerea hidratării poate crește și sănătatea imunitară.

    Apa vă ajută să produceți limfa, care transportă celulele albe din sânge și alte celule ale sistemului imunitar.

    Încercați să evitați excesul de băuturi care vă pot deshidrata, cum ar fi cafeaua sau bauturile carbogazoase. Și încercați să mâncați alimente mai hidratante , cum ar fi castraveții, țelina și pepenele verde.

    Suplimentele de vitamine și minerale ajută la sănătatea imunitară?

    În timp ce vitaminele și suplimentele pot ajuta la completarea golurilor din dieta dvs., cea mai bună modalitate de a vă încărca cu nutrienți esențiali este să le obțineți direct de la sursă.

    Corpul tău absoarbe și folosește mai bine vitaminele și nutrienții atunci când acestea provin din alimentele pe care le consumi decât dintr-un supliment.

    Unele suplimente pot avea și efecte secundare, mai ales dacă sunt luate înainte de o operație sau împreună cu alte medicamente. Suplimentele pot cauza probleme și dacă aveți anumite afecțiuni de sănătate. Și efectele multor suplimente nu au fost testate la copii, la persoanele însărcinate și la alte grupuri.

    Din aceste motive, experții spun că cel mai bine este să obțineți vitaminele care întăresc sistemul imunitar prin alimente, mai degrabă decât prin suplimente, dacă puteți.

    Dacă credeți că aveți nevoie de un supliment, recomandarea este  să discutați mai întâi cu un specialist în asistență medicală. Ei vă pot ajuta să înțelegeți dacă un supliment este potrivit pentru dvs. și vă pot sfătui cum să vă alimentați cu nutrienții de care corpul dumneavoastră are nevoie.

    Alătură-te conversației, spune-ți părerea

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Scroll to Top