fbpx

Proprietățile propolisului în lupta cu afecțiunile specifice sezonului rece

Cuprins Articol
    Add a header to begin generating the table of contents

    Propolisul este un amestec natural de rășini produs de albinele melifere din substanțe colectate din părți de plante, muguri și exsudate. Datorită naturii sale ceroase și proprietăților mecanice, albinele folosesc propolisul în construirea și repararea stupilor lor pentru a sigila deschiderile și crăpăturile și pentru a netezi pereții interni și ca o barieră de protecție împotriva invadatorilor externi, cum ar fi șerpii, șopârlele și așa mai departe, sau împotriva amenințări meteorologice precum vântul și ploaia. Albinele adună propolis din diferite plante, în zona cu climă temperată în principal din plop.

    Aplicațiile antimicrobiene actuale ale propolisului includ formulări pentru sindromul de răceală (infecții ale tractului respirator superior, răceală comună și infecții asemănătoare gripei), vindecarea rănilor, tratamentul arsurilor, acneei, herpes simplex și genital și neurodermatită.

    Scurt istoric al folosirii propolisului pentru vindecare

    Din cele mai vechi timpuri, propolisul a fost folosit pe scară largă de către om, în special în medicina populară pentru a trata mai multe boli. Egiptenii foloseau propolisul pentru a-și îmbălsăma cadavrele, deoarece știau bine despre proprietățile sale antiputrefacție. Incasii foloseau propolisul ca agent antipiretic. Medicii greci și romani l-au folosit ca dezinfectant bucal și ca produs antiseptic și de vindecare în tratamentul rănilor, precum și pentru terapia topică a rănilor cutanate și mucoase. Propolisul a fost inclus ca medicament oficial în farmacopeile londoneze din secolul al XVII-lea. Datorită activității sale antibacteriene, în Europa propolisul a devenit foarte popular între secolele al XVII-lea și al XX-lea. La sfârșitul secolului al XIX-lea, propolisul a fost utilizat pe scară largă datorită proprietăților sale curative, iar în cel de-al Doilea Război Mondial a fost folosit în mai multe clinici sovietice pentru tratamentul tuberculozei, din cauza scăderii observate a problemelor pulmonare și a recuperării apetitului. În statele balcanice, propolisul a fost aplicat pentru a trata rănile și arsurile, durerile în gât și ulcerul gastric

    Ce este de fapt propolisul?

    Propolisul este un amestec complex format din compuși eliberați de albine și derivați din plante. În general, propolisul brut este compus din aproximativ 50% rășini, 30% ceară, 10% uleiuri esențiale, 5% polen și 5% din diferiți compuși organici. Proporțiile diferitelor substanțe prezente în propolis depind de locul și momentul colectării acestuia.

    Care sunt proprietățile vindecătoare ale propolisului?

    • Proprietăți antifungice
    • Proprietăți antibacteriene
    • Proprietăți antimicrobiene
    • Proprietăți antiparazitare
    • Proprietăți antitumorale
    • Proprietăți antiinflamatoare

    Deescoperiți 3 produse cu propolis recomandate în Romania

    Propolis cu Echinacea fara alcool spray este un produs natural destinat mentinerii sanatatii cailor respiratorii, a cavitatii bucale si a pielii. Dintre produsele naturale administrate pe cale orala, solutiile fara alcool sunt cel mai usor asimilate de catre organism, extractul putand fi administrat inclusiv copiilor si adultilor cu interdictie la alcool etilic.

    Forma prezentare: 20mililitri

    Contribuie la
    Intern:
    – mentinerea sanatatii aparatului respirator;
    – sustinerea imunitatii organismului

    Extern:
    – dezinfectarea cailor respiratorii superioare;
    – dezinfectarea cavitatii bucale;
    – indepartarea mirosurilor neplacute ale gurii;
    – improspatarea respiratiei;
    – dezinfectarea pielii.

    Ingrediente: echinacea (Echinacea purpurea) – extract hidrogliceric (68,67%); propolis – extract hidrogliceric cu minimum 12 mg/ml polifenoli (30%); amestec de uleiuri esentiale [menta-salbatica (Mentha arvensis)(28,58%); eucalipt (Eucalyptus globulus)(28,58%); bergamota (Citrus aurantium ssp. bergamia)(14,28%); lamaie (Citrus limonum) (14,28%); fenicul (Foeniculum vulgare)(14,28%)](1,33%).

     

    Tinctura propolis reprezintă un amestec de substanţe răşinoase vegetale, ceară vegetală şi uleiuri eterice, cu arome specifice pe care albinele îl culeg de pe mugurii, scoarţa şi mlădiţele unor arbori şi arbuşti şi are ca principal rol protejarea coloniei de albine, contribuind în special la asepsia microclimatului din stup.

    Compoziţia acestui produs natural este complexă fiind majoritar reprezentată de răşini, balsamuri, compuşi polifenolici (acizi fenolici şi flavonoizi), uleiuri volatile (esenţiale), săruri minerale, grăuncioare de polen, ceruri de natură vegetală şi ceară de albine.

    Polifenolii din compoziţia propolisului determină un spectru larg de acţiuni biologice prin care ajută specific şi nespecific organismul uman.

    Propolisul acţionează ca stimulent nespecific al sistemului imunitar, sporind capacitatea naturală de apărare a acestuia împotriva diferiţilor factori de agresiune. Prin stimularea mecanismelor nespecifice ale sistemului imunitar contribuie şi la susţinerea organismului în perioadele de suprasolicitare şi surmenaj.

    De asemenea, stimulează imunitatea specific, amplificând răspunsul imun umoral prin creșterea producţiei de anticorpi.

    Solutia alcoolica de propolis are un spectru larg de utilizare datorita acțiunii antimicrobiene, imunomodulatoare, antioxidante, antiinflamatoare și cicatrizante.

    INGREDIENTE:

    propolis brut – 30 g, alcool etilic ad 100 ml

    MENTIUNI DE SANATATE SI RECOMANDARI;

    intervine în reglarea şi echilibrarea funcţiilor sistemului imunitar prin stimularea factorilor imuni specifici şi non-specifici

    contribuie la creşterea rezistenţei generale a organismului

    intăreşte capacitatea de apărare naturală a organismului

    ajută la menţinerea unui sistem imunitar sănătos prin acţiunea polifenolilor din compoziţie

    Se recomanda in:
    stimularea funcţiilor imunologice ale organismului

    imunitate scăzută

    creşterea capacităţii naturale de apărare a organismului

    protejarea organismului prin creşterea rezistenţei în condiţii de stres şi de suprasolicitare fizică şi intelectuală

    creşterea rezistenţei organismului faţă de diferiţi contaminanţi

     

    Are efect antiseptic, este antibacterian, cicatrizant și un puternic regenerativ epitelial. Soluție hidroglicerică pentru îngrijirea cavității bucale. Produsul conține uleiuri esențiale de calitate superioară, obținute prin distilare în vapori de apă, ceea ce le conferă posibilitatea administrării și în uz intern. Argintul coloidal este obținut printr-o metodă de ultimă generație: prin electroliză și concentrare în vid.

    dezinfectarea căilor respiratorii superioare,
    dezinfectarea cavității bucale,
    îndepărtarea mirosurilor neplăcute ale gurii,
    împrospătarea respirației.
    Ingrediente
    Propolis – extract hidrogliceric cu minim 12 mg/ml polifenoli (47,55%); argint coloidal 250 ppm – soluție apoasă de microparticule încărcate cu sarcina electrică pozitivă cu concentrația de 250 ppm (250 mg/l) (20%); glicerină vegetală (15,85%); apă purificată (15,85%); amestec de uleiuri esențiale [eucalipt (Eucalyptus globulus)(60%); cimbru-de-cultură (Thymus vulgaris)(30%); cuișoare (Eugenia caryophyllus)(10%)](0,75%).

    Alătură-te conversației, spune-ți părerea

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Scroll to Top