Cu proprietățile sale antibacteriene puternice, mierea de Manuka oferă beneficii precum vindecarea rănilor, ameliorarea tusei, protecția împotriva ulcerelor, o digestie îmbunătățită și chiar o sănătate orală mai bună.
Mierea de Manuka este o miere originară din Noua Zeelandă. Este produs de albinele care polenizează floarea Leptospermum scoparium (L.scoparium), cunoscută în mod obișnuit sub numele de tufișul Manuka.
Proprietățile antibacteriene ale mierii de Manuka sunt cele care o deosebesc de mierea tradițională. Conține metilglioxal ca ingredient activ, probabil responsabil pentru aceste efecte antibacteriene. În plus, mierea de Manuka are beneficii antivirale, antiinflamatorii și antioxidante.
A fost folosit în mod tradițional pentru vindecarea rănilor, calmarea durerilor de gât, prevenirea cariilor dentare și îmbunătățirea problemelor digestive.
1. Ajută la vindecarea rănilor
Studiile au arătat că mierea de Manuka poate îmbunătăți vindecarea rănilor, poate amplifica regenerarea țesuturilor și chiar poate reduce durerea la persoanele cu arsuri. În plus, mierea de Manuka poate ajuta la vindecarea ulcerului diabetic.
De asemenea, mierea de Manuka poate trata eficient infecțiile rănilor cauzate de tulpini rezistente la antibiotice, cum ar fi Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA).
2. Poate ajuta sănătatea orală
Studiile au arătat că mierea de Manuka atacă bacteriile orale dăunătoare asociate cu formarea plăcii, inflamația gingiilor și cariile dentare.
Mai exact, cercetările au arătat că mierea de Manuka, cu activitatea sa antibacteriană ridicată, este eficientă în inhibarea creșterii bacteriilor orale dăunătoare precum Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis) și Aggregatibacter actinomycetemcomitans (A. actinomycetemcomitans).
3. Poate ajuta la calmarea tusei
Mierea de Manuka poate ameliora tusea din cauza infecțiilor tractului respirator superior (URTI). URTI sunt infecții frecvente cauzate de bacterii sau viruși. Acestea includ răceala comună, bronșita acută, gripa și sindroamele de detresă respiratorie.
Simptomele URTI includ tuse, durere în gât, nas care curge și congestie nazală. Deoarece virusurile cauzează majoritatea infecțiilor urinare, antibioticele sunt ineficiente ca tratament și pot avea efecte secundare dăunătoare.
O serie de studii sugerează că mierea poate fi un tratament sigur și eficient pentru tusea cauzată de URTI. Studiile sugerează că mierea poate fi mai eficientă decât medicamentele utilizate în mod obișnuit pentru ameliorarea simptomelor URTI, în special frecvența și severitatea tusei.
4. Poate ajuta la prevenirea ulcerelor gastrice
Ulcerele de stomac sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni care afectează oamenii. Aceste răni se formează pe mucoasa stomacului, provocând dureri de stomac, greață și balonare.
Helicobacter pylori (H. pylori) este un tip comun de bacterii care este responsabilă pentru majoritatea ulcerelor gastrice. Cercetările sugerează că mierea de Manuka poate ajuta la tratarea ulcerelor gastrice cauzate de H. pylori.
Un studiu a examinat dacă factorii dietetici au influențat prezența și răspândirea H. pylori la 294 de persoane între 18 și 69 de ani. S-a constatat că persoanele care consumau miere mai mult de cinci zile pe săptămână aveau un risc semnificativ mai mic de infecție cu H. pylori decât cei care nu consumau miere în mod regulat.
Mai mult, cei care consumau miere în mod regulat au fost semnificativ mai puțin probabil să aibă infecții asociate cu tulpini specifice de H. pylori care cresc incidența bolilor precum ulcerul peptic și cancerul gastric.
5. Poate ameliora simptomele digestive
Boala inflamatorie intestinală (IBD) este o boală inflamatorie a tractului gastrointestinal. IBD, cum ar fi colita ulceroasă și boala Crohn, pot duce la simptome precum diaree, dureri abdominale, greață și vărsături
Studiile la rozătoare au arătat că consumul regulat de miere de Manuka poate ajuta la controlul tulpinilor de C.diff, un tip de bacterie care provoacă diaree severă și inflamație a intestinului.
6. Poate ajuta la tratarea simptomelor fibrozei chistice
Fibroza chistică este o afecțiune moștenită care dăunează plămânilor și poate afecta, de asemenea, sistemul digestiv și alte organe. Afectează celulele care produc mucus, determinând mucusul să fie anormal de gros și lipicios. Acest mucus gros blochează căile respiratorii și canalele, ceea ce face dificilă respirația.
Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) și complexul Burkholderia cepacia (B. cepacia) sunt două bacterii comune care pot provoca infecții grave ale căilor respiratorii superioare, în special la populațiile vulnerabile.
Un studiu pe eprubetă a constatat că mierea de Manuka inhibă creșterea acestor bacterii atunci când este combinată cu antibiotice.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că mierea de Manuka ar putea fi importantă în tratarea infecțiilor căilor respiratorii superioare, în special la cei cu fibroză chistică.
7. Poate ajuta la tratarea acneei
Mulți factori, inclusiv schimbările hormonale, dieta proastă, stresul și bacteriile cauzează acnee.
Activitatea antimicrobiană a mierii de Manuka, atunci când este utilizată în combinație cu un produs cu pH scăzut, este adesea comercializată pentru a combate acneea.
Cu toate acestea, există cercetări foarte limitate asupra capacității mierii de Manuka de a trata acneea.
Cu toate acestea, un studiu a investigat efectele mierii de kanuka, care are proprietăți antibacteriene similare cu cele ale mierii de Manuka. S-a descoperit că mierea de kanuka a fost la fel de eficientă ca și săpunul antibacterian în ameliorarea acneei.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a declara mierea de Manuka un remediu casnic util pentru acnee.
Chiar dacă mierea de Manuka are multiple beneficii pentru sănătate, unii oameni ar trebui să consulte un medic înainte de a-l utiliza, inclusiv:
- Persoanele cu diabet zaharat: Toate tipurile de miere sunt bogate în zahăr natural. Prin urmare, consumul de miere de Manuka poate
afectează nivelul zahărului din sânge. - Cei alergici la miere sau albine: cei alergici la alte tipuri de miere sau albine pot avea o reacție alergică după ingerarea sau aplicarea mierii de Manuka.
- Sugari: Sursa de încredere CDCT sfătuiește să nu se administreze miere copiilor mai mici de 12 luni din cauza riscului de botulism, un tip de boală alimentară.
Mierea de Manuka are proprietăți antibacteriene, antioxidante și antiinflamatorii. Poate beneficia de vindecarea rănilor, ameliorarea tusei, vindecarea ulcerului, digestia și sănătatea orală.
Multe culturi au folosit mierea de Manuka pentru vindecarea rănilor de secole.
Mierea de Manuka este un tip de miere care conține metilglioxal, ceea ce îi conferă probabil efectul său antibacterian. Provine de la albinele care polenizează tufișul Manuka din Noua Zeelandă. Alte tipuri de miere poartă numele plantelor pe care albinele le polenizează, cum ar fi mierea de hrișcă, mierea de trifoi și mierea de floare de portocal.
Consumul zilnic de cantități mici de miere de Manuka nu va avea de obicei efecte negative asupra sănătății. Cu toate acestea, mierea conține încă un nivel ridicat de zahăr natural, așa că moderația este esențială.
Mierea de Manuka nu este indicată pentru sugari, persoanele cu tulburări de control al zahărului din sânge și cei cu alergie la miere.