Bronsita cronica


Boala inflamatoare a cailor respiratorii

 

Mai multe detalii


Bronşita cronică reprezintă o leziune cauzată de iritaţia membranei mucoase a traheei şi a bronhiilor. Cele mai mici bronhii, bronhiolele terminale, se ter­mină în alveolele pulmona­re. Prin intermediul pereţilor acestora are loc schimbul de substanţe între aerul inspirat şi sângele care circulă: orga­nismul nostru preia oxigen şi predă dioxid de carbon. Sarcina epiteliului fin cu cili ce acoperă bronhiile este ca prin mişcare continuă să îndepărteze din plămâni substanţele străine (praful, fumul etc. ). În cazul în care mişcarea cililor este împie­dicată de ceva - de exemplu fum de ţigară sau o cantitate semnificativă de secreţie -, mecanismul nu funcţionează. Cauza cea mai frecventă a bolii o reprezintă fumatul excesiv. Poate predispune la apariţia bolii şi poluarea aerului şi mai multe boli cronice - de exemplu tuber­culoza sau astmul. Aerul umed, rece de regulă agra­vează evoluţia bolii, însă nu reprezintă o cauză în sine.
Persoanele fumătoare, oricât de greu ar fi, trebuie să re­nunţe la fumat. în caz de bronşită cronică fumatul este strict interzis. Şi consumul de alcool trebuie redus, deoarece şi alcoolul poate agrava simptomele. Încercaţi să scăpaţi de ki­logramele în plus, deoarece supraponderabilitatea predis­pune la respiraţie dificilă.
Boala debutează cu aşa nu­mita „tuse tabacică". În caz de efort fizic, schimbarea bruscă de temperatură - de exemplu la ieşirea la frig din casa caldă - simptomele se accentuează. Secreţiile, la început albi­cioase, se pot colora ulterior în galben sau să fie cu sân­ge. Schimbul de gaze din plămâni poate împiedica aprovizionarea cu oxigen a organismului, poate apare senzaţia de lipsă de aer, durere de cap, eventual probleme cardiace.

  • SIMPTOME
  • tuse ce durează săptămâni, luni
  • la început spută vâscoa­să, transparentă, în cazuri grave vâscoasă, purulentă
  • o eventuală creştere a temperaturii
  • respiraţie zgomotoasă, şuierătoare
  • lipsă de aer

Cautare afectiune

Adresa: Aleea Valea Rosie nr. 4, bl. M4 ap. 46 parter, sector 6
Program de Lucru: Luni, Marti, Miercuri, Joi si Vineri: 16:00 - 19:00

Sambata, Duminica: 14:00 - 17:00

Telefon: 0755.242.049
Facebook Share
Aceste date au fost introduse astazi 13.01.2020